Menu
Ukrainian Albanian Arabic Armenian Azerbaijani Belarusian Bulgarian Chinese (Traditional) Croatian Czech Danish Dutch English Estonian Finnish French Georgian German Greek Hungarian Icelandic Italian Japanese Korean Latvian Lithuanian Macedonian Norwegian Persian Polish Portuguese Romanian Russian Serbian Slovak Slovenian Spanish Swedish Turkish Yiddish
Loading...

Интернет реклама УБС

різне.останні новини

Астрономи допустили існування цивілізації біля далекої зірки

Астрономи допустили існування цивілізації біля далекої зірки
Loading...

Незвичайна поведінка зірки, що знаходиться на відстані 1 480 світлових років від Землі, може вказувати на присутність розумного життя на ній.

Таку гіпотезу астрономи висунули за підсумками спостережень за допомогою обсерваторії Kepler. Тепер вони мають намір вивчити дивну поведінку зірки за допомогою направленого сигналу потужного радіотелескопу. Попередні результати дослідження були опубліковані в журналі препринтів ArXiv.

Додамо, що обсерваторія Kepler призначена для пошуку екзопланет (планет за межами нашої Сонячної системи) транзитним методом - за падінням світимості зірки під час проходження планети перед її диском. Переважно через це світло меркне на декілька годин або й днів, причому з регулярними інтервалами.

Однак невидима для неозброєного ока зірка KIC 8462852 виявилася виключенням: її світимість знижувалася на 80 відсотків, і залишалася на такому низькому рівні різні проміжки часу (від 5-и до 80-и днів).

Астрономи-професіонали та аматори, які взяли участь в обробці даних з Kepler, провели аналіз інформації та виключили можливість проблем з телескопом чи спотворення сигналу.

Особливості світла вказують на те, що навколо зірки кружляє кілька щільно прилеглих один до одного об'єктів. Таке явище часто можна спостерігати біля молодих зірок, оточених диском космічного пилу чи уламків (з часом гравітація змушують і ця речовина збиратися у планети або засмоктується в зірку). Однак KIC 8462852 - не молода зірка.

Вчені відкинули ще кілька гіпотез (зіткнення планет, пояс астероїдів) і зараз єдиним можливим сценарієм залишається проходження іншої зірки біля KIC 8462852, в результаті чого на її орбіті сформувалася ціла хмара комет. Відтак розпад цих небесних тіл у міру обертання по орбіті зірки може пояснити нерегулярне мерехтіння. Проте така подія мала трапитися кілька тисячоліть тому (нікчемний термін за космічними мірками). Це робить гіпотезу вкрай малоймовірною.

Табет Бояджян, провідний автор дослідження, допускає ще один сценарій. Мерехтіння зірки KIC 8462852 може вказувати на сферу Дайсона - набір велетенських об'єктів (наприклад, колекторів світла), які високорозвинена неземна цивілізація побудувала для акумулювання енергії своєї зірки.

«Інопланетяни завжди повинні бути самою останньою гіпотезою, яку варто розглядати, але це виглядає як те, що ви очікуєте від позаземної цивілізації»,

- заявив астроном Джейсон Райт з Університету штату Пенсільванія.

Наразі Бояджян, Райт і керівник центру досліджень SETI Ендрю Сіміон подають заявку на прицільне дослідження KIC 8462852 за допомогою радіотелескопу. Це дозволить зрозуміти, чи йдуть від зірки радіохвилі на частотах, характерних для технологічної діяльності.

Якщо перші спостереження виявлять значне випромінювання у цьому діапазоні, зірку відстежуватимуть за допомогою Very Large Array - одного з найбільших радіотелескопів у світі. Робота повинна розпочатися в січні 2016-го року.

вгору

читайте також

Loading...
Loading...

"зіркові" новини

Шановні,друзі.Кожна новина на сайті оцінюється читачами.За допис можна поставити від 1 до 5 зірочок.Відповідно,вираховується рейтинг новин.В цій рубриці представлена "десятка" найрейтинговіших новин за останні 100 днів.

Королевська втікала з Чернігова

15 квітня 2016
Королевська втікала з Чернігова
Королевська втікала з Чернігова на таксі Сьогодні, 15 квітня у Чернігові була спроба…

У Росії замовчують бунт мотострілецької бригади

16 березня 2016
У зв’язку з оприлюдненням в українських та російських ЗМІ реальних прізвищ кадрових…

Посол України в Хорватії дипломатично "послав" російського посла

10 лютого 2016
Посол України в Хорватії Олександр Левченко написав послу Росії в Хорватії Анвару Азімову…

Севастополь обклеїли проукраїнськими плакатами

19 лютого 2016
Вулиці анексованого Севастополя заполонили постери, що розповідають про родинні зв’язки…

Москаль порадив російським перевізникам як обійти блокаду на Закарпатті

12 лютого 2016
Як обійти російським перевізникам блокаду на Закарпатті в ексклюзивному коментарі для…

У Києві "Азов" та патріоти розігнали мітинг комуністів

17 березня 2016
Сьогодні, 17 березня,комуністів,що зібралися біля Історичного музею з метою провести…

У Полтаві вимагають закриття російських банків.Відео

11 березня 2016
Кілька десятків активістів сьогодні у Полтаві провели акцію протесту під будівлею…

Йожеф Сабо закликав українських футболістів не грати в Росії

10 березня 2016
Легендарний в минулому футболiст і тренер київського Динамо Йожеф Сабо закликав…

США продовжили санкції проти Росії

03 березня 2016
Президент США Барак Обама підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, які…

Клімкін не хотів фотографуватися поруч з Лавровим у Парижі.Відео

04 березня 2016
У четвер, 3 березня, в Парижі відбулися переговори глав МЗС країн "нормандської…
Loading...